Met verhuizing Outdoor Gelderland flinke stap vooruit in verduurzaming - Outdoor Gelderland

Met verhuizing Outdoor Gelderland flinke stap vooruit in verduurzaming

Ontmoet Anky op Outdoor Gelderland
May 28, 2013
Maud Roosendaal winnares Stoeterij Sterrehof Outdoor Gelderland Trofee
May 29, 2013
Ontmoet Anky op Outdoor Gelderland
May 28, 2013
Maud Roosendaal winnares Stoeterij Sterrehof Outdoor Gelderland Trofee
May 29, 2013
Toon alles

Met verhuizing Outdoor Gelderland flinke stap vooruit in verduurzaming

De ambitie om Outdoor Gelderland te transformeren in het meest duurzame topsportevenement van Nederland, heeft een flinke stap gemaakt door de internationale paardensportwedstrijd met uitgebreide Culifair te verhuizen naar Arnhem.

Acht jaar lang werd Outdoor Gelderland georganiseerd op Landgoed Middachten in De Steeg. Morgen, woensdag 29 mei, gaat het evenement voor het eerst van start op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. “Door de verhuizing is een groot deel van onze wensen in één klap vervuld”, vertelt Chris van Dam namens concoursorganisator EQ International.

Duurzaamheid was al een belangrijk onderdeel binnen de organisatie van Outdoor Gelderland en dat resulteerde vorig jaar in een samenwerking met stichting kiEMT (kennis en innovatie in Energie- en MilieuTechnologie), een netwerk van 180 EMT-gerelateerde bedrijven, overheden en kennisinstellingen in Oost-Nederland.

“De doelstelling is verduurzaming van Outdoor Gelderland op het gebied van afval, water, transport en energie. Met de verhuizing naar Papendal hebben we daar een gigantische stap in gemaakt door alle permanenten voorzieningen die er al zijn. We hebben nog maar één aggregaat staan en dat is een demo met zonnecellen. Alle milieubelastende dieselaggregraten zijn verdwenen”, vertelt Chris van Dam.

“Doordat hier al een bodem ligt waar de paarden op sporten, hebben we geen aan- en afvoer meer van zand en matten. Dat scheelt zo dertig vrachtwagens die twee keer op en neer rijden. Verder hebben we voor de bezoekers vijf oplaadpalen voor elektrische auto’s gecreëerd, waar we ook alle elektrische golfkarretjes op kunnen aansluiten. Dat de waterleidingen en riolering nu aansluiten op het vaste net, scheelt ook in transport en kosten. Kortom, een enorme progressie dankzij de verhuizing, waar we ook veel respons op krijgen.”

Om de verduurzaming van Outdoor Gelderland te realiseren zijn er naast het partnership met kiEMT ook samenwerkingen met diverse bedrijven. “Bredenoord heeft de oplaadpalen voor elektrische auto’s geplaatst op ons parkeerterrein en het zonnecelaggregaat waar een aantal standhouders op draait. Op gebied van afvalverwerking is de input van Paro bijzonder nuttig, en op de Culifair verzorgt Restaurant Papendal een duurzaam catering-concept”, aldus de organisator. “Dat we een flinke stap hebben gemaakt met de verhuizing, betekent overigens niet dat we stoppen met verdere verduurzaming. Met een beetje extra inspanning is er nog veel meer te bereiken.”

Morgenvroeg om 7.00 uur houdt kiEMT op Outdoor Gelderland haar Early Morning Toast, een
bijeenkomst voor aangesloten bedrijven waarbij diverse duurzaamheidsonderwerpen besproken worden.

www.outdoorgelderland.nl

Auteur persbericht: Wendy Scholten

Comments are closed.