Dag 5: Karim El Zoghby via Outdoor Gelderland op weg naar WK - Outdoor Gelderland

Dag 5: Karim El Zoghby via Outdoor Gelderland op weg naar WK

Dag 4: 1.45m finalewinnares Annelies Vorsselmans: “Nu eens niet aan de safe side”
June 18, 2022
11.000 euro opgehaald voor Parapaard
June 26, 2022
Dag 4: 1.45m finalewinnares Annelies Vorsselmans: “Nu eens niet aan de safe side”
June 18, 2022
11.000 euro opgehaald voor Parapaard
June 26, 2022
Toon alles

Dag 5: Karim El Zoghby via Outdoor Gelderland op weg naar WK

Karim El Zoghby verbaasde zichzelf door met Zandigo (Zento) de Grote Prijs van de Provincie Gelderland te winnen op Outdoor Gelderland 2022. Foto © DigiShots

“Hoe lang geleden het is dat ik een Grote Prijs won? Even denken…” Karim El Zoghby haalt zijn schouders op. “Ik weet het niet, ik was vaak tweede. Ja, het heeft lang geduurd.” De winnaar van de 1.55m Grote Prijs van Outdoor Gelderland glundert. Hij had het zelf niet eens verwacht, al moet niemand de Egyptenaar onderschatten. El Zoghby reed al drie keer op de Olympische Spelen en miste slechts een enkele editie van Outdoor Gelderland omdat hij in de top-50 stond op de wereldranking van springruiters en uitnodigingen kreeg voor 5-sterren-wedstrijden.

Geweldig werk
Outdoor Gelderland is een 3-sterren-concours. “Maar ik kan je vertellen dat sommige 5-sterren-concoursen het niet zo goed voor elkaar hebben als hier. Heel veel organisaties kunnen hiervan leren. Ze hebben er geweldig werk van gemaakt”, is Karim El Zoghby lovend. Wat de buitenstaanders niet weten is dat de Egyptenaar zijn stal in Velp heeft en goed Nederlands spreekt. “Ik ben een Gelderlander in mijn hart”, lacht hij. De Provincie Gelderland Prijs leverde hem 15.000 euro op.

De complimenten voor de organisatie van Outdoor Gelderland, dat van Arnhem naar Vragender verhuisde, vloeide vijf dagen lang als een warm bad over het team heen. Er staan al wat verbeterpuntjes voor volgend jaar op de agenda, maar de standaard was zeer hoog en het evenement op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender gaat alleen nog maar nóg mooier worden.

Na een paar tropische dagen werd het publiek op een frisse zondagmiddag op een spannende Grote Prijs getrakteerd. Vijf drongen er door tot de barrage. De Ier Daniel Coyle, in training bij Jeroen Dubbeldam met het oog op het EK, trapte meteen sterk af en zou tweede worden.

Nieuwe leerschool
“Nooit gedacht dat ik sneller zou zijn”, vertelt Karim El Zoghby. Zijn geheim: De zevenmijlspassen van zijn twaalfjarig paard Zandigo (Zento). “Hij wil het wel goed doen, maar het is geen winnaar en hij is iets bijzonder om te rijden. Ik moet hem altijd veel plek voor de hindernis geven en veel tijd geven, maar een plus is zijn vermogen en grote galop. Pas de laatste weken probeer ik hem iets sneller te rijden, zodat hij competitiever wordt. Dat heeft gewerkt. Ik ben blij. Zandigo maakt mij weer een betere ruiter. Elk paard is een nieuwe leerschool voor een ruiter, zeg ik altijd. Je leert steeds weer om nieuwe dingen te doen, om het optimale uit je paard te halen. Wat mijn plan nu is? De Wereldruiterspelen, ja, met dit paard! Hij houdt van hoge hindernissen.”

Het was een internationaal gezelschap in de laatste prijsuitreiking op zondag. De Duitser Holger Hetzel werd met een fijne nulronde derde met Lazio. Leon Thijssen liep een balkje op en werd vierde op For President, gevolgd door Van Schijndel’s Gladstone met Piet Raijmakers jr. die via het Anemone Horse Trucks Dressuurgala een hoop fans erbij heeft gekregen. Op humoristische wijze liet hij samen met Anky van Grunsven zien hoe een springpaard verbetert met dressuurmatige training. De zesde prijs ging naar de Duitse Sophie Dalm met Gutascha.

Overige rubriekswinnaars
De Juweliershuis Aalbers Prijs op 1.40m niveau op zondagochtend werd gewonnen door de Italiaan Lorenzo Argentano met Dakota Blue Girl. De Europarcs Talentencompetitie voor ponyruiters kwam op naam van Sterre-Karin van den Burg (1.00m hoogte), Livv Arink (1.10m) en Thomas Driessen (1.20m).

Auteur: Wendy Scholten
Foto: Digishots

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aanmelden voor Nieuwsbrief