Outdoor Gelderland organiseert kwalificatiewedstrijd voor Olympische Spelen - Outdoor Gelderland

Outdoor Gelderland organiseert kwalificatiewedstrijd voor Olympische Spelen

11.000 euro opgehaald voor Parapaard
June 26, 2022
Deelnemen aan Outdoor Gelderland? Dit zijn de opties
March 14, 2023
11.000 euro opgehaald voor Parapaard
June 26, 2022
Deelnemen aan Outdoor Gelderland? Dit zijn de opties
March 14, 2023
Toon alles

Outdoor Gelderland organiseert kwalificatiewedstrijd voor Olympische Spelen

Annelies Vorsselmans en Acuero tijdens Outdoor Gelderland 2022. Foto © DigiShots

De weg naar de Olympische Spelen in Parijs loopt deze lente langs Vragender. Outdoor Gelderland, het grootste paardensportevenement van de provincie, mag namelijk een olympische kwalificatiewedstrijd voor springruiters organiseren. Paard en ruiter kunnen tijdens deze wedstrijd van 14 tot en met 18 juni aantonen dat ze als combinatie over voldoende capaciteiten beschikken om op olympisch niveau te presteren.

Om een stap richting Parijs te zetten, moeten de deelnemers een parcours afleggen dat op 1.55 meter hoogte staat. Die kans krijgen ze tijdens de Grote Prijs, die altijd op zondag wordt verreden. Combinaties die foutloos door het parcours komen, laten zien dat ze aan de Minimum Eligibility Requirements (MER) voldoen. Vervolgens zullen ze op twee andere kwalificatiewedstrijden een vergelijkbaar resultaat moeten neerzetten voordat ze hun certificaat van bekwaamheid mogen aanvragen.

Parcoursbouwer Louis Koninckx
Dat Outdoor Gelderland deze kwalificatiewedstrijd organiseert, is goed nieuws voor zowel springruiters als het publiek. Deze extra dimensie aan het evenement belooft tenslotte mooie sport en een ijzersterk deelnemersveld. Aan parcoursbouwer Louis Koninckx de taak om een parcours neer te zetten dat de ruiters en hun paarden voldoende uitdaagt om olympisch niveau te bewijzen, maar tegelijkertijd toegankelijk is voor combinaties die minder ervaring hebben op dit niveau. De ervaren Koninckx nam afgelopen jaar nog de wereldkampioenschappen in Denemarken voor zijn rekening.

Het is niet de eerste keer dat Outdoor Gelderland een kwalificatiewedstrijd organiseert. In 2019 konden deelnemers zich kwalificeren voor de Spelen in Tokio. Toen kwamen olympisch medaillisten zoals Jeroen Dubbeldam en Marc Houtzager op het evenement af. Een jaar eerder werd de Grote Prijs nog gewonnen door de Duitse amazone Simone Blum, die later dat jaar wereldkampioen werd.

El Zoghby er weer bij
Afgelopen juni ging de regionaal bekende olympisch ruiter Karim El Zoghby er met de hoofdprijs vandoor. Hij komt oorspronkelijk uit Egypte, maar woont al meer dan tien jaar in het Gelderse Velp. Outdoor Gelderland is een van zijn favoriete concoursen: “Niet alleen vanwege de fantastische sfeer en ambiance, maar ook omdat het niveau altijd hoog ligt. Een kwalificatiewedstrijd versterkt dat, doordat de concurrentie ermee vergroot wordt en bovendien alle technische onderdelen aan bod komen die je ook op vijfsterrenniveau ziet. Dat maakt dit concours de ultieme test voor mijn paarden en mij.” Ook voor El Zoghby staat dit jaar in het teken van de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Parijs, die in de zomer van 2024 zullen plaatsvinden.

Outdoor Gelderland vindt dit jaar voor de tweede keer plaats op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender, nadat de vorige edities op Nationaal Sportcentrum Papendal en in De Steeg werden gehouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aanmelden voor Nieuwsbrief