Albert Zoer wint extreme Grote Prijs van Outdoor Gelderland - Outdoor Gelderland

Albert Zoer wint extreme Grote Prijs van Outdoor Gelderland

LISA BONGERS WINT STOETERIJ STERREHOF OUTDOOR GELDERLAND TROFEE
July 5, 2015
Outdoor Gelderland 2015 op TV
July 6, 2015
LISA BONGERS WINT STOETERIJ STERREHOF OUTDOOR GELDERLAND TROFEE
July 5, 2015
Outdoor Gelderland 2015 op TV
July 6, 2015
Toon alles

Albert Zoer wint extreme Grote Prijs van Outdoor Gelderland

PERSBERICHT – Met een balk in de barrage een Grote Prijs winnen, overkomt een springruiter maar zelden. Maar Albert Zoer uit Echten wist vanmiddag met vier strafpunten de hoofdrubriek van Outdoor Gelderland te winnen en ontving de sleutels van een nieuwe Audi A3 Sportback. De in België wonende Nederlander Johnny Pals werd tweede, voor de outsider Alonso Valdez Prado uit Peru.

Het duurde even voordat de drie man tellende barrage van start kon gaan in de 1.55m Grote Prijs van de Provincie presented by Sociëteit Gelre, want tegen het einde van de eerste omloop gooide een wervelwind het volledige parcours plat. Nadat de wedstrijd een half uur later werd hervat, reden de laatste vier ruiters hun rit maar kwam er geen foutloze ronde meer bij. Van de 45 deelnemers bleken er maar weinig opgewassen tegen het parcours dat uitgestippeld was door Henk Linders. “Ik had er liever een paar meer gehad”, bekent hij. “Maar achteraf weet ik niet wat ik anders had moeten doen omdat te realiseren. Het was een faire proef en een erg spannende voor het publiek.”

Johnny Pals trapte af in de barrage met Vignet (v. Heartbreaker) maar zag op de voorlaatste hindernis, de uitsprong van de dubbelsprong, de balk vallen. Albert Zoer schakelde een versnelling hoger met Gigolo (v. Cicero) en kreeg in dezelfde dubbelsprong een fout. Alonso Valdez Prado nam alle tijd om met Ferrero van Overis (v. Darco) zijn eerste grote internationale zege binnen te halen, maar de pupil van Jeroen Dubbeldam verspilde zijn kans op de laatste hindernis. Zoer won, nadat hij vorig jaar op Papendal al tweede werd met Abra Kadabra.

“Ik kwam wat gehaast de dubbel in gereden”, kan Albert Zoer achteraf om zijn fout lachen. “Gigolo sprong verder super. Als je op hem zit kun je voor je gevoel de hele wereld aan. Het is een paard dat alles kan. Hij is pas negen jaar en in de bloei van zijn leven, maar ik denk dat er nog veel meer moois in zit.”

Ook Pals, die 12.300 euro verdiende, zat er lachend bij. “Ik wilde Albert voor blijven, maar drukte ook te hard in de dubbelsprong. Ik ben blij met de tweede plek. Ik rijd Vignet nu anderhalf jaar te rijden met dank aan Jan Vink en hij springt echt top.” Op voorhand had ook Alonso Valdez Prado voor zijn derde plek getekend. “Jammer van die fout op de laatste, daar kwam m’n paard niet optimaal bij, maar ik ben echt blij. Jeroen Dubbeldam, waar de hengst op stal staat, heeft hem super getraind. Dit is een topvoorbereiding op de PanAmerican Games, waar m’n hengst volgende week al naar toevliegt. Ik ben de enige die daar uitkomt voor Peru. Als hobbyruiter met een familiebedrijf in Peru pendel ik op en neer naar Weerselo.”

Op de vraag of de hitte van afgelopen dagen invloed heeft gehad op de prestaties van de paarden, waren alle drie ruiters kort: geen invloed. “Mijn paarden kwamen elke dag super fris uit de stal”, vertelt Johnny Pals. “Gigolo heb ik vanochtend nog wat gereden en daar viel ik bijna twee keer vanaf”, lacht Zoer. “Wij hadden niet het idee dat de paarden last van de warmte hadden. Zoiets voel je gauw genoeg aan aan je paard.”

Daarmee werd Outdoor Gelderland 2015 afgesloten. Een enerverende editie met alle weersomstandigheden die er te bedenken zijn, van extreme hitte tot en met hagel, die de organisatie maximaal bezig hield. Volgend jaar vindt het hippische topsportevenement plaats van 29 juni tot en met 3 juli.

 

Auteur/foto: Wendy Scholten 

 

 

 

 

 

Comments are closed.