BKC Outdoor Gelderland Trofee naar Stal De Havikerwaard - Outdoor Gelderland

BKC Outdoor Gelderland Trofee naar Stal De Havikerwaard

Spannende Gemeente Arnhem Prijs gewonnen door Cassio Rivetti met Cartoon 2
June 1, 2013
Oekraïnse zege op Outdoor Gelderland
June 1, 2013
Spannende Gemeente Arnhem Prijs gewonnen door Cassio Rivetti met Cartoon 2
June 1, 2013
Oekraïnse zege op Outdoor Gelderland
June 1, 2013
Toon alles

BKC Outdoor Gelderland Trofee naar Stal De Havikerwaard

Dressuur- en springstal De Havikerwaard uit De Steeg is een trofee rijker: de BKC Outdoor Gelderland Trofee op Z2-dressuurniveau. Deze werd vanavond op Papendal gewonnen door de 21-jarige Dirk-Jan van de Water met Fame DDH (Welt Hit II x Lagos), die negen jaar geleden op De Havikerwaard geboren werd.

De jury van de kür op muziek beloonde het duo met 72,125% en daarmee bleef Van de Water ver op de concurrentie voor. Tweede met 68,958% werd Fieke Houwen met Zweed (v. Scandic). Derde met 66,792% werd Kristel van Duren-Bodewes met 66,792%.

Nog vol van de prijsuitreiking moet Dirk-Jan van de Water even op adem komen. “Die loopt nu de rest van de avond op wolken”, lacht werkgever Jan van de Kamp, die ook zichtbaar ingenomen is met de overwinning. “Ik heb deze merrie zelf ter wereld zien komen. Haar vader en grootvader hebben we ook gehad.” Dirk-Jan van de Water rijdt er nu twee jaar mee en tussendoor kreeg Fame DDH nog een veulen. “Sinds november zijn we weer bezig. Ze is nu echt goed bevestigd in het Z2 en de volgende wedstrijd gaan we een klasse hoger.”

Meer paarden van De Havikerwaard presteren uitstekend op Outdoor Gelderland. Springruiter Bart Bles won met Wolisco DDH (v. Nolisco) al een eerste en derde prijs op 1.45m niveau, ook al een paard dat gefokt is door Jan van de Kamp. “We hebben momenteel een aantal vaste ruiters in dienst voor een groep paarden die we grotendeels zelf gefokt hebben of als veulen hebben aangekocht. Daar zitten heel goede jonge paarden tussen.”,

“Kant-en-klare-paarden, die zich dus al op hoog niveau bewezen hebben, kopen we niet meer. Of zoals hengsten als Celano, Welt Hit II en Welcome, die we destijds hadden, dan heb je het over bedragen van zeven cijfers. Als je geen ruiters meer hebt die de kwaliteiten van zulke toppaarden optimaal weten te benutten, zoals we eerder hadden in Rob Ehrens, Coby van Baalen en Leida Strijk, dan stop je met zulke dure aankopen. De paarden worden nu zelf opgeleid vanaf begin afaan en dat geeft ook heel veel voldoening. Door verlies van paarden door ouderdom en sterfte en goede ruiters zijn we min of meer opnieuw begonnen, maar daar beleven we ook veel plezier aan”, vertelt Jan van de Kamp.

“Iedereen weet dat je in de paarden ontzettend veel incasseringsvermogen moet hebben. Meestal is het drie stappen vooruit en weer twee of drie terug, maar daar hebben we van geleerd. We staan er nu heel anders in dan vijftien jaar geleden toen we ons vooral veel lieten adviseren door anderen. Ik denk dat we nu aardig in het wereldje zijn gegroeid en onze eigen mening hebben ontwikkeld. Als we nu een paard kopen, weten we dat het ook een goede is. We gaan nu proberen om met het materiaal en de ruiters die we nu hebben zover mogelijk proberen te komen, maar niet koste wat het kost. Het niveau is vandaag de dag ook verschrikkelijk hoog.”

Dat er weer op de bodem op Papendal gereden wordt, doet Jan van de Kamp deugd. “Ik heb deze bodem destijds samen met Agterberg gemaakt en van materialen voorzien! Het is mooi dat het concours weer in Arnhem is. Het is een perfecte accommodatie. Jammer dat het vandaag koud is, maar verder zijn alle ruiters enthousiast.”

 

Auteur: Wendy Scholten
Voor aanmelding persberichten mail wendy@eqi.nl 

Comments are closed.