#Durftevragen aan Jeroen Dubbeldam! - Outdoor Gelderland

#Durftevragen aan Jeroen Dubbeldam!

Anky jureert Outdoor Bastards op Anemone Horse Trucks Dressage Night
May 17, 2018
Modeshow door Door Mode op Ladies Day
May 22, 2018
Anky jureert Outdoor Bastards op Anemone Horse Trucks Dressage Night
May 17, 2018
Modeshow door Door Mode op Ladies Day
May 22, 2018
Toon alles

#Durftevragen aan Jeroen Dubbeldam!

Jeroen Dubbeldam toen hij de GP van Outdoor Gelderland won met Utascha SFN. Foto Wendy Scholten

Wist je dat Jeroen Dubbeldam niet altijd tevreden is ondanks een nulrondje? Dat hij af en toe ook de balen heeft van zijn job in de paarden en dat hij jonge ruiters adviseert om het stukje horsemanship niet uit het oog te verliezen? Na Anky van Grunsven en Sanne Thijssen in Outdoor Gelderland’s nieuwe Social Media serie #Durftevragen was het de beurt aan drievoudig Outdoor Gelderland-winnaar Jeroen Dubbeldam. We hebben drie vragen van jullie voorgelegd aan hem.

Emre Kiris (Facebook): Wanneer ben jij tevreden als je het parcours uitkomt?
“Of ik tevreden ben heeft niet altijd met nul rijden te maken. Dat ben ik pas als ik een rondje heb gereden zoals ik het graag wil voelen. Dat wil zeggen dat ik foutloos heb gereden en dan ook nog foutloos ben gebleven. Je kan soms foutloos zijn terwijl het onderweg niet naar wens ging. Soms heb ik proeven gewonnen waarbij ik dacht: Ok, gewonnen, maar het was niet zoals het moest. Het is niet zo dat ik dan niet tevreden bent, maar ik ben dan alleen tevreden over het resultaat. Niet over de manier waarop het tot stand gekomen is. Als het niet helemaal super voelt en je wint toch, zie ik dat een beetje als een toevalssituatie. Dat moet niet. Ik houd ervan om ‘full in control’ te zijn.’

Sandy De Vries (Facebook): Heb je ook wel eens een dag dat je denk: ‘Ik ga punniken?’
“Ja die heb ik zeker! Gelukkig neemt dat niet de overhand. Maar wie heeft zo’n dag nou niet? Dat zal iedereen hebben. Soms denk je: Zat ik vandaag maar een dag op kantoor. Maar de mensen die op kantoor zitten, hebben dat andersom. Dat houd je toch, dat je je eens wat moeilijker toe kan zetten. Maar gelukkig doe ik mijn werk met de paarden in het algemeen nog met heel veel passie.”

Kim Brandsma: (@Kimetjuhhh – Instagram): Wat zou u de jongere springruiters van nu willen meegeven/voor waarschuwen?
“Als ik kijk naar hoe wij in onze sport groot geworden zijn en opgegroeid zijn, dan is de wereld daarin heel erg veranderd. Vroeger moesten we het meer zelf opzoeken. Zelf je paarden verzorgen, opzadelen. Zelfs zadelmak maken. Dat doen er heel veel niet meer, maar ik denk wel dat het belangrijk is om dat stukje horsemanship te leren. Ik denk dat het voor iedere jonge ruiter heel goed zou zijn om dat stukje niet uit het oog te verliezen.”

“Of je dat stukje horsemanship wel of niet hebt, kan later een doorslaggevende factor zijn. Dan red je het niet alleen met veel handigheid en gevoel in het parcours. Het hele plaatje moet compleet zijn. Haal je paard zelf een keer uit de box. Weet hoe het ervoor staat. Wanneer heeft hij of zij een dik been, merk je dat überhaupt wel? Leer je eigen paard kennen. Ik doe dat zelf niet meer elke dag, maar ik ben wel zo begonnen. Dan hoef je de boxdeur maar open te doen en in één blik weet je of je paard goed te pas is of dat er wat mis is. Zorg dat je één met je paard te bent, dan voel je ook hoe ver je met je paard kan gaan. Zo wil ik thuis altijd nog zelf het hoofdstel opdoen en het paard zelf meenemen naar de rijbaan. Een paard dat kant-en-klaar voor me klaar staat, dat geeft me geen goed gevoel. Ik wil eerst contact met m’n paard maken, voordat ik opstap.”

Jeroen Dubbeldam is ook dit jaar van de partij op Outdoor Gelderland! Save the date: dinsdag 26 juni t/m zondag 1 juli. Voorverkoop tickets: www.outdoorgelderland.nl/kaartverkoop

Auteur/foto: Wendy Scholten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aanmelden voor Nieuwsbrief