Outdoor Gelderland wordt nog ‘groener’ - Outdoor Gelderland

Outdoor Gelderland wordt nog ‘groener’

Selecties om Outdoor Gelderland Trofee in april van start
March 23, 2016
Ride & Run tijdens Outdoor Gelderland
April 13, 2016
Selecties om Outdoor Gelderland Trofee in april van start
March 23, 2016
Ride & Run tijdens Outdoor Gelderland
April 13, 2016
Toon alles

Outdoor Gelderland wordt nog ‘groener’

Outdoor Gelderland van 29 juni tot en met 3 juli heeft als evenement een primeur door alle startlijsten en uitslagen uit te printen op miscanthus papier, dat milieuvriendelijker is dan papier gemaakt van hout. Het gaat om 40.000 A4’tjes. Outdoor Gelderland streeft er naar om het duurzaamste paardensportevenement van Nederland en zelfs Europa te zijn en deze innovatie past uitstekend in de duurzaamheidsstrategie.

Het internationaal concours oriënteert zich sinds 2011 al op de mogelijkheden om het evenement te verduurzamen. Destijds in De Steeg, tegenwoordig in Arnhem. Zo is Outdoor Gelderland inmiddels aggregaat vrij door de mogelijkheden die Nationaal Sportcentrum Papendal biedt en is er een parkeerterrein waar elektrische auto’s gratis opgeladen kunnen worden.

Het eerste boek ter wereld, compleet gemaakt van miscanthus, wordt overigens in april 2016 gelanceerd. Het boek is het eindresultaat van het project ‘papier van olifantsgras’ dat middels de Biobest subsidie van de provincie Gelderland met succes is uitgevoerd. Het duurzame papier is ontwikkeld door BKC bv uit Zevenaar in samenwerking met Schut Papier uit Heelsum.

‘Miscanthus x Giganteus’, zoals de titel van het boek is, lees je als naslagwerk voor drukwerk en is ontworpen door studenten Graphic Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Vanuit verschillende perspectieven wordt de veelzijdigheid van het gewas benaderd, zowel vanuit de ontwerpers als in de essays met de nadruk op het belang van een biobased economy.

Het resultaat van het Biobest project: dezelfde kwaliteit papier als papier van hout én beter voor het milieu. Wat miscanthus nu zo geschikt maakt voor papier is het feit dat miscanthus jaarlijks geoogst kan worden, tot 60% cellulose bevat (tov 40% in hout) en vier keer zoveel CO2 in zich opneemt. Daarnaast is het gewas goed voor de biodiversiteit en duurzaam in onderhoud.

Wat betreft papier is uitgerekend dat miscanthuspapier drie m3 water en 300 kW energie per ton pulp verbruikt. Ter vergelijking, pulp van hout verbruikt negen m3 water en 2800 kW energie per ton.

De organisatie van Outdoor Gelderland is zeer verheugd in deze ontwikkelingen. Het evenement trekt topruiters vanuit de hele wereld, waarvan velen een goede prestatie willen neerzetten met het oog op de Olympische Spelen later dit jaar.

www.outdoorgelderland.nl

Comments are closed.