Dagverslag 3: Winnaar Leon Thijssen: ‘Outdoor Gelderland wil je niet missen’ - Outdoor Gelderland

Dagverslag 3: Winnaar Leon Thijssen: ‘Outdoor Gelderland wil je niet missen’

Tamara Danning
Dagverslag 2: Z-finale winnares Tamara Danning weer vol ambitie
June 27, 2018
Dagverslag 4: Julia Houtzager-Kayser: ‘Ik voelde dat dit eraan zat te komen’
June 29, 2018
Tamara Danning
Dagverslag 2: Z-finale winnares Tamara Danning weer vol ambitie
June 27, 2018
Dagverslag 4: Julia Houtzager-Kayser: ‘Ik voelde dat dit eraan zat te komen’
June 29, 2018
Toon alles

Dagverslag 3: Winnaar Leon Thijssen: ‘Outdoor Gelderland wil je niet missen’

Leon Thijssen met Cristello 2 en sprinter Churandy Martina. Foto Digishots

De springpaarden op Outdoor Gelderland zijn warm gedraaid en komende dagen mag er vuurwerk van ze verwacht worden. Op donderdag, de derde dag, kwamen de internationale springruiters voor het eerst aan de bak. Leon Thijssen vervulde in de zwoele avonduren op Papendal zijn favorietenrol in de hoogste rubriek en mocht de felicitaties in ontvangst nemen van topsprinter Churandy Martina, die nog niet eerder zo dicht bij een paard heeft gestaan.

In de 1.45m Hotel Papendal Prijs startte Thijssen de elfjarige Cristello (Numero Uno x Voltaire), ogenschijnlijk het langzaamste paard van alle zeventig deelnemers, maar de Limburger heeft de finetuning behoorlijk voor elkaar. Nadat hij al proeven in Roeser, Tubbergen en vorige week op De Peelbergen won, gingen de insiders recht zitten toen Leon de ring binnenkwam. Hij schoot 5,5 seconden onder de tijd die tot dan was neergezet. De Britse Laura Renwick en de Amerikaan Andrew Ramsay, die beiden bekend staan om hun razendsnelle ritten, volgden nadien op een dikke twee seconden achterstand als tweede en derde. Vierde werd olympisch springruiter Beat Mändli.

“Wie had dat kunnen denken he”, lacht Leon Thijssen. “Een maand of acht geleden toen ik hem te rijden kreeg dacht ik niet dat ik met Cristello proeven kon winnen. Ik kon helemaal geen bochten met hem rijden en hij wist niet zo goed hoe hij dubbelsprongen moest springen, maar hij doet super met je mee. Door zijn grote galop kun je toch heel snel zijn.”

Thijssen heeft zijn dochters Sanne en Mel, die deze week een teamplek hebben gekregen voor het EK jeugd, ook op Outdoor Gelderland aan de start. “Prachtig concours toch? Nederland heeft echt heel mooie wedstrijden die je gewoon niet wil missen. Eindhoven, Tubbergen, Outdoor Gelderland… Je hoeft niet meer ver weg om op een topevenement te kunnen rijden.”

Dat beaamt ook Jos Lansink, werkgever en trainer van Nederlands kampioen Frank Schuttert. “Outdoor Gelderland is in mijn ogen echt het allerbeste concours van Nederland!”, laat hij zich spontaan ontvallen. “Voor de ruiters kan het niet beter. Alles is dicht bij elkaar, je hebt alle ruimte om met je paarden te werken en de bodems zijn top. Of het nou regent of het is mooi weer, de standaard hier is altijd hoog.”

Frank Schuttert was met de beloftevolle Claus Dieter (v. Clarimo) één van de 22 foutlozen in de 1.45m rubriek en werd twintigste. Zijn broer Hendrik-Jan Schuttert was een stuk sneller met Evander HS (v. Unaniem) met de zesde plek, achter Angelique Hoorn op Brego R’N B (v. Namlus R).

Drie van de vier internationale springrubrieken werden door Nederlanders gewonnen. Jarno van Erp won met Bugatty Go (v. Concorde) de 1.40m Eisma Horsemedia Prijs en Albert Zoer pakte met zijn winmachine Florian (v. Zirocco Blue) de 1.35m Havikerwaard Prijs. In de 1.20m Outdoor Gelderland Prijs was Andrew Ramsay de snelste met Gerlos (v. Der Senaat). Max de Mol ging met Fenno-al (v. Heartbreaker) in de landelijke springfinale op 1.20m niveau met de Stoeterij Sterrehof Outdoor Gelderland Trofee naar huis.

Outdoor Gelderland vervolgt vrijdag met vijf internationale rubrieken, waaronder ‘s avonds de 1.50m kwalificatie voor de Grote Prijs. Meer info: www.outdoorgelderland.nl

Auteur: Wendy Scholten

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aanmelden voor Nieuwsbrief