Kippenvel-alert: live pianospel van Wibi Soerjadi bij kür Imke - Outdoor Gelderland

Kippenvel-alert: live pianospel van Wibi Soerjadi bij kür Imke

Aeres-studenten helpen weer mee op Outdoor Gelderland
June 8, 2023
Groot spektakel op vrijdagavond: Rodeo rijden en parcous springen
June 11, 2023
Aeres-studenten helpen weer mee op Outdoor Gelderland
June 8, 2023
Groot spektakel op vrijdagavond: Rodeo rijden en parcous springen
June 11, 2023
Toon alles

Kippenvel-alert: live pianospel van Wibi Soerjadi bij kür Imke

Springen is een belangrijke uitlaatklep voor pianist Wibi Soerjadi. Hier met Flashback van het Hellehof op Paardensportcentrum Lichtenvoorde, de locatie van Outdoor Gelderland.

De traditioneel spectaculaire dressuuravond van Outdoor Gelderland bevat dit jaar een wel heel bijzonder optreden. Dressuuramazone Imke Schellekens rijdt de Kür waarmee ze in 2007 Jumping Amsterdam won samen met Sunrise, en wordt daarbij live begeleid door de wereldberoemde pianist en paardenliefhebber Wibi Soerjadi. “Dit is niet zomaar een optreden.”

De Kür waarmee Imke Schellekens Jumping Amsterdam won, The Spirit of Sunrise, was de eerste die Wibi Soerjadi maakte. Het was direct een schot in de roos, want niet alleen won de combinatie, ook werd het publiek geraakt – soms zelfs tot tranen toe. “Ze kon deze kür zo ongelooflijk mooi en precies op de muziek rijden”, vertelt Soerjadi. “Ik weet nog dat ik met open mond vol bewondering stond te kijken en te genieten toen ik het voor het eerst zag.” Ook prinses Beatrix heeft bijzondere herinneringen aan het optreden. “Toen ik mee was op staatsbezoek naar Slowakije heb ik dit stuk op haar verzoek gespeeld, met daarbij de videobeelden van Imke en Sunrise op de achtergrond. Dat was de laatste keer dat ik het voor publiek gespeeld heb.”

Samenspel
Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. Tijdens het Anemone Horsetrucks Dressuurgala, op zaterdagavond 17 juni, zal Imke de Kür weer rijden met haar huidige paard, Honoré (v. Jazz). Wibi Soerjadi verzorgt de muziek, live. “Ik heb een cameraatje op de piano, zodat ik mee kan kijken. Zo kan ik mijn spel aanpassen aan wat er gebeurt: iets versnellen of juist iets terug in tempo, net iets meer geven als de situatie daar om vraagt. Normaal past de ruiter of amazone zich aan, nu wordt het een samenspel tussen ruiter, paard en muziek. Eigenlijk is dat het allermooiste.” Tegelijkertijd is het ook best lastig, zelfs voor de zeer ervaren pianist. “Normaal houd ik me bezig met de noten, nu komt daar het paard bij. Dat maakt het behoorlijk uitdagend. Het is voor mij zeker niet zomaar een optreden.”

Constant communiceren
De overeenkomst tussen dressuur en muziek is groot, vertelt Soerjadi. “De controle, de manier waarop je elke noot moet afwerken, hoe je de spanning vast moet houden… Als je iemand over muziek hoort praten, lijkt het soms net of het over dressuur gaat.” Soerjadi weet waar hij het over heeft, want paardrijden is een heel belangrijke uitlaatklep voor hem. “Paarden zijn heel erg belangrijk in mijn leven. Ik probeer zoveel mogelijk bij ze te zijn. Tijdens het rijden komt er vaak ook muziek in mijn hoofd. Je voelt zo veel als je rijdt… Je bent constant bezig met communiceren: wat wil hij, hoe ga ik dit duidelijk maken? Iedere dag ontdek je nieuwe dingen. Dat vind ik ook mooi: je bent er, net als met pianospelen, nooit mee klaar.”

Geen dressuurruiter
Hoewel dressuur misschien voor de hand ligt, is springen de grote passie van Soerjadi. “Ik heb het wel gedaan, dressuurrijden. Ook wel met heel goede paarden, om te voelen hoe het kan voelen. Maar ik ben gewoon geen dressuurruiter, laat ik het daar op houden. Ik heb de spanning en de snelheid van het springen nodig.” Soerjadi lest regelmatig bij Wendy Scholten en soms ook bij Willem Greve. “Wendy verplaatst zich echt in mij. Ze laat het paard in zijn waarde en denkt na over wat bij mij past, dat waardeer ik zeer. Willem Greve woont hier vlakbij en ook van hem leer ik ongelooflijk veel. Heel bijzonder en ontzettend aardig dat hij dat doet!”

 

Gepubliceerd in De Paardenkrant
Auteur Esther Berendsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aanmelden voor Nieuwsbrief