Vernevelaars verkoelen paarden op Outdoor Gelderland - Outdoor Gelderland

Vernevelaars verkoelen paarden op Outdoor Gelderland

Jong dressuurtalent via Outdoor Gelderland richting WK
June 28, 2015
Job Rothstegge wint Autotransmission.nl & Stal V Team BV Prijs
June 30, 2015
Jong dressuurtalent via Outdoor Gelderland richting WK
June 28, 2015
Job Rothstegge wint Autotransmission.nl & Stal V Team BV Prijs
June 30, 2015
Toon alles

Vernevelaars verkoelen paarden op Outdoor Gelderland

Het internationaal paardensportevenement Outdoor Gelderland, dat vandaag van start is gegaan, treft maatregelen tegen de hoge temperaturen voor de deelnemende paarden. Op het losrijterrein is er een tent over 100 m2 geplaatst zodat de paarden in de schaduw kunnen staan voordat ze moeten presteren, er zijn vernevelaars geplaatst en op stal zijn er grote ventilatoren.

“Warm zal het dit weekend alsnog zijn, maar deze aanpassingen moeten enige verkoeling brengen. De paarden kunnen op het voorterrein door de vernevelaars met koud water lopen en ook op stal hebben we een tien meter lang straatje met sprinklers gerealiseerd. Verder is er volop gelegenheid om de paarden met water te koelen”, vertelt Chris van Dam namens de organisatie.

Het zal niet voor het eerst zijn dat de paarden bij 35 graden presteren, aangezien ze wekelijks afreizen naar concoursen in landen als Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk waar de temperaturen ook hoog kunnen oplopen. Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, Sydney en Hongkong liep het kwik eveneens hoog op, wat volgend jaar ook zal gebeuren in Rio de Janeiro.

De afkoeling van de paarden is essentieel na de training of wedstrijd. Het meest effectief is dat de grooms en ruiters ze dertig seconden lang met koud water afwassen van hoofd tot staart, gevolgd door een korte wandeling van zo’n vijftien seconden om de bloedcirculatie te bevorderen, waarna het paard opnieuw gekoeld wordt. Tevens zullen de paarden extra elektrolyten krijgen om het ontstane zout tekort weer aan te vullen en om snel te herstellen na een inspanning.

Voor de toeschouwers zijn er extra schaduwplekken en watertappunten geregeld. Een voordeel is dat het op Papendal vrijwel altijd iets waait, waardoor Outdoor Gelderland heerlijke zomeravonden zal kennen. Er is een nieuwe routing naar de terrassen en vanuit elk restaurant is er zicht op de paarden. De toegang tot Outdoor Gelderland is elke dag gratis. Wie op zaterdagavond de kür op muziek dressuur wil volgen en op zondag het springen, kan voor de tribunes een ticket kopen.

Comments are closed.