Neptunus Prijs gewonnen door Albert Zoer
June 30, 2017Wilton Porter wint CCV Prijs
June 30, 2017Paardensport & duurzaamheid: anno 2017 nog geen gouden combinatie. Toch heeft Outdoor Gelderland het lef en de visie dat duurzaamheid in de paardensport de komende jaren aan betekenis en impact gaat winnen. Als side event organiseert zij dan ook een symposium met als prikkelende titel ‘Iedereen verdient een groene toekomst!’ Equestrians of Tomorrow neemt u graag mee in deze boeiende en top georganiseerde middag op het Papendal complex!
Het dagvoorzitterschap is in handen van Jan Douwe Kroeske. Een bevlogen voorzitter die op zijn eigen charmante doch doortastende wijze de middag aan elkaar praat en lardeert met tal van duurzame voorbeelden uit zijn eigen werkveld.
Als eerste spreekster krijgt Helga van Leur het podium. We kennen haar als weervrouw van RTL4 maar inmiddels is en doet Helga veel meer. Ze neemt de zaal op toegankelijke manier mee in de betekenis en de impact van duurzaamheid. Haar sprekende voorbeeld over de snelheid van de huidige klimaatverandering vertaald naar gewichtstoename van 40 kg in een nacht spreekt boekdelen. Dit zal alle aanwezigen nog lang bijblijven. Ook haar oproep om 3 concrete eigen voornemens te maken, is inspirerend! Iedereen bespreekt zijn voornemens met zijn of haar buurvrouw/man! Dit zet tot nadenken en hopelijk ook tot actie!
Vervolgens is het de beurt aan Carmen Portocarero. Zij is naast oprichter en voorzitter van de Vereniging Eigen Paard ook jurist bij tech startup Avantium. En zij vertelt op persoonlijke en innemende wijze waarom zij kiest voor een baan bij een relatief klein tech bedrijf in vergelijking tot een corporate carrière. Carmen ademt, spreekt en is één en al duurzaamheid.
Zij laat treffend zien dat het pad van de duurzaamheid niet altijd over rozen gaat maar dat degene die volhoudt en trouw blijft aan zijn overtuiging, uiteindelijk zal zegevieren. De afgelegde weg van Avantium is daarmee een inspirerend voorbeeld. Een bedrijf dat we de komende tijd nog veel meer gaan tegenkomen. Al is het alleen maar vanwege de nieuwe duurzame plastic flesjes die ze op de markt brengen!
Panel discussie
Na de plenaire sprekers volgt een panel discussie met Gedeputeerde Michiel Scheffer van de Provincie Gelderland, lector Ernest van den Boezem van Aeres Hogeschool Dronten en een tweetal studenten, Anouck Gaastra en Ingrid Nolte, beiden met specialisatie hippische bedrijfskunde.
Een levendige discussie ontspint zich over het creëren van draagvlak voor duurzaamheid in de hippische sector. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel hippische ondernemers nog niet goed weten hoe ze duurzaamheid naar hun bedrijf kunnen vertalen. Het is belangrijk om zo nu en dan ook achterom te kijken of de sector de innovaties ook daadwerkelijk oppikt. Of dit een taak voor de overheid is, is nog maar de vraag. Gedeputeerde Michiel Scheffer geeft aan dat de provincie in eerste instantie een voorbeeldfunctie heeft door zelf duurzaam in te kopen. Verder stimuleert zij innovatie door middel van het verstrekken van subsidies.
Ook wordt kort stil gestaan bij creativiteit binnen het onderwijs en de rol van Brussel bij stimuleren duurzaamheid.
Pitch strijd
Het hoogtepunt van de middag is de pitch wedstrijd tussen een drietal studenten van Aeres Hogeschool Dronten en Van Hall Larenstein. Zij pitchen hun duurzaamheidsinnovatie voor het geïnteresseerde publiek. Zenuwachtig maar goed voorbereid zetten ze alle drie een prima pitch neer! Klasse!
DOHS
Emiel Hut pitched zijn oplossing om met paardenmest geld te gaan verdienen. Welke hippische ondernemer wil dat nu niet? Paardenmest bestaat nl. voor 75% uit water en is daarmee duur in transport. Emiel pretendeert na een droogproces briketten te maken die gebruikt kunnen worden als brandstof. Een mooie, duurzame geld opleverende oplossing!
Trackmann
De Trackmann, gepitched door Sanne Bötttcher van Van Hall Larenstein, is een gerobotiseerde ‘bodemtracker’ voor buitenbak en binnenmanege. Het is daarmee de hippische variant van de gerobotiseerde stofzuiger en maaimachine. Deze Trackmann draait op zonne-energie en bespaart op jaarbasis ruim 3000 euro aan arbeidskosten! Ook duurzaamheidswinst wordt behaald door het optimale onderhoud van de bodems. Iets wat er nog wel eens bij in wil schieten bij drukke hippische ondernemers.
Duurzame magnetische hindernisbalk
Eileen Hupp neemt ons op meeslepende wijze mee in de beleving van het missen van een afstand bij een hindernis met als gevolg een fout. De impact hiervan op het welzijn van het paard is anno 2017 niet meer nodig, claimt zij. Daarom ontwikkelt ze een hindernispaal die niet alleen duurzaam geproduceerd is maar ook nog eens kan ‘breken’ bij de magnetische sluiting.
Alle drie de studenten zijn winnaars maar er kan er maar 1 de beste zijn. De jury heeft de bijdrage aan duurzaamheid laten prevaleren en daarom heeft Emiel Hut gewonnen. Hij krijgt naast het geldbedrag van 1.000 euro ook een jaar lang begeleiding van Deloitte om zijn bedrijf verder te ontwikkelen.
Slotspreker
Als slot spreker krijgt Max ter Horst van E-kite het woord. E-kite is een prachtige duurzame innovatie die met een vlieger constructie wind gebruikt om energie op te wekken. Een slimme innovatie die de nadelen van grote windmasten niet alleen omzeilt maar zelfs tot een voordeel weet om te zetten. De flexibiliteit en hoge rendement zal zich de komende tijd gaan maar ook nog moeten bewijzen. Positief voor hippische ondernemers is dat E-kite zich specifiek op de paardensector gaat richten om E-kite in de markt te zetten.
Slot
Na afloop zijn alle aanwezigen per paardentram naar het hoofdterrein van Outdoor Gelderland gebracht. Zo kan in stijl nog worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Kortom, een bijzonder inspirerende middag, veel stof tot nadenken en aangezien iedereen een groene toekomst verdiend, verwacht ik veel duurzame, hippische initiatieven in de nabije toekomst!
Auteur: Etty de Boer
Founder of Equestrians of Tomorrow – ‘Eyes on the future of equestrianism’